Cinci lucruri interesante despre skateboarding

publicat în categoria Sport, Societate & Educatie

Pentru un sport care exista doar de aproximativ 70 de ani, skateboarding-ul are o istorie bogata. In ciuda reputatiei sale larg raspandite ca un sport periculos, skateboarding-ul a fost o victima a prejudecatilor, iar istoria sa este mult mai interesanta decat am putea crede.

Stiai ca…

… skateboarding-ul este derivat din surfing?

Surfingul a fost deosebit de popular in anii 1950, in special in California. Dar valurile nu erau intotdeauna grozave, iar surferii doreau sa ramana ocupati chiar si cand nu puteau folosi placa de surfing.

Imaginat initial ca o modalitate prin care surferii sa isi exerseze abilitatile chiar si pe uscat, primele skateboard-uri fabricate au fost produse de un magazin de surf din Los Angeles. Proprietarul magazinului ar fi atasat seturi de roti de patine direct pe scanduri de lemn.

In scurt timp, popularitatea acestor skateboard-uri timpurii a explodat. Felul in care surferii le-au folosit semana indeaproape cu surful real. Multi nici macar nu purtau pantofi, ca in surfingul real.

…skateboarding-ul a fost interzis in Norvegia timp de mai mult de un deceniu?

Din 1978 pana in 1989, cumpararea si vanzarea unui skateboard au fost ilegale in Norvegia. Motivul interzicerii ar fi fost un raport din SUA, care arata ca, in 1977, mai multi copii au murit in timp ce mergeau pe skateboard.

De asemenea, este interesant faptul ca, astazi, norvegienii au mai multa apreciere pentru skateboarding decat americanii, care nu au interzis acest sport insa care, si astazi, cred in multe stereotipuri negative despre skateboarding.

… poliuretanul a dat startul unei noi ere a trucurilor cu skateboard-ul?

Desi skateboarding-ul a fost extrem de popular in anii 1950 si 1960, a avut o problema serioasa: rotile de metal si lut se stricau repede, punand in pericol skateboarderii, in mare parte desculti. Apoi, rotile de skateboard au evoluat de la lemn si metal la materiale sintetice. Dezvoltarea poliuretanului pentru roti a permis o mai buna manevrabilitate si viteza, dar si mai multa durabilitate, reducand considerabil accidentele cauzate de roti stricate sau sparte.

Includerea kicktail-ului, partea din spate ridicata a placii, a permis apoi unei noi generatii de skateboarderi sa dezvolte tehnici complet noi.

… asigurarile din anii 1980, in SUA, au fost influentate de skateboarding, iar sportul in sine a fost afectat?

Dupa cresterea exploziva a popularitatii skateboarding-ului din anii 1970, companiile de asigurari de sanatate au inceput sa-si creasca preturile pentru familiile ale caror copii faceau skateboarding. In plus, ratele asigurarilor au crescut vertiginos pentru skatepark-uri, ceea ce a dus la inchiderea multor dintre ele.

… skateboarding-ul a devenit, in sfarsit, sport olimpic?

Istoria skateboarding-ului a avut parte de suisuri si coborasuri de-a lungul deceniilor. Dar adevaratul punct culminant al istoriei skateboarding-ului este includerea sa in Jocurile Olimpice. In Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021 si-a facut debutul, intr-un final, in cea mai mare competitie sportiva din lume. Castigatorul aurului in aceasta competitie a fost japonezul Yuto Horigome, care a invatat sa foloseasca skateboard-ul pe strazile orasului natal.

Opțiuni distribuire articol: