Ce probleme de sanatate putem ameliora facand sport

publicat în categoria Sănătate, Sport

Nu este un secret faptul ca sportul ne ajuta, efectiv, sa fim mai sanatosi. Acest principiu se aplica atat pentru prevenirea aparitiei diferitelor afectiuni in organism, cat si pentru ameliorarea simptomelor unor boli de care suferim deja.

Bineinteles, miscarea nu este o solutie magica pentru rezolvarea tuturor problemelor de sanatate. Atunci cand nu ne simtim bine, nu avem energie sau avem alte simptome neobisnuite este important sa consultam medicul si sa obtinem un diagnostic clar, precum si permisiunea acestuia de a face anumite exercitii fizice.

Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre …

Ce poate face sportul pentru 8 afectiuni destul de des intalnite:

1. Durerile de spate

Musculatura ce sustine coloana vertebrala este afectata de inaintarea in varsta, mai ales daca suntem sedentari. Durerile de spate nu se vindeca doar cu odihna ci cu antrenamente specifice destinate imbunatatirii mobilitatii si cresterii fortei fizice in aceasta zona.

In general, orice program de exercitii pentru intarirea zonei core (sistemul format din muschii abdominali, cei ai trunchiului si cei ce sustin coloana) va fi benefic pentru durerile de spate.

2. Hipertensiune

Un program regulat de exercitii fizice ne intareste sistemul cardiovascular, normalizand si tensiunea arterială.

Pentru a beneficia in acest fel de pe urma exercitiilor fizice, este important să facem, zilnic, minim 30 de minute din orice tip de exercitiu care ne creste pulsul: mers pe jos, inot, vaslitul pe un aparat de vaslit etc. 

3. Diabet

Controlul glicemiei este posibil, într-o anumita masura, si printr-un regim de exercitii ce combină exercitiile de forta cu cele aerobice.

Lucrul cu benzile elastice, cu greutatea corpului sau cu greutati poate fi combinat, prin urmare, cu mersul pe jos intr-un ritm alert, jogging-ul, tenisul, dansul, si asa mai departe.

4. Artrita

Miscarea este vitala pentru cei care sufera de artrita, indiferent de intensitatea cu care facem sport. Printre beneficiile principale se numara cresterea fortei fizice si a flexibilitatii, reducerea durerilor articulatiilor, si imbunatatirea nivelului de energie.

5. Problemele cognitive

Exista o legatura demonstrata stiintific intre un stil de viata activ si diminuarea declinului cognitiv la o varsta inaintata, precum si imbunatatirea memoriei si capacitatii cognitive la pacientii cu dementa.

6. Boala Parkinson

Exercitiile fizice au un impact important asupra celor care sufera de boala Parkinson. Beneficiile sunt imbunatatirea echilibrului, reducerea riscului de depresie, si cresterea calitatii vietii.

7. Osteoporoza

Fragilitatea oaselor este o problema importanta, ce poate reduce considerabil calitatea vietii. Exercitiile fizice pot scadea riscul de fracturi dar si de dureri de spate. Totodata, exercitiile prea viguroase pot creste riscul de fracturi, ceea ce inseamna ca orice program de exercitii fizice trebuie urmat sub supravegherea unui profesionist (medic, fizioterapeut, etc).

8. Durere cronica

Persoanele care sufera de dureri cronice pot avea, adesea, o calitate a vietii mai scazuta din pricina limitarii mobilitatii si depresiei asociate cu aceasta afectiune.

Activitatea fizica personalizata, care ia in considerare limitarile specifice ale unei persoane care sufera de durere cronica, poate diminua durerile si imbunatati mobilitatea.

Opțiuni distribuire articol: