Daca esti genul de persoana careia ii displace sa ii fie reamintit de ce miscarea zilnica este importanta, este timpul sa intelegi de ce miscarea este vitala pentru sanatate, si ca poti sa ai un corp si o minte sanatoase facand schimbari minime in stilul tau de viata.
Miscarea zilnica nu trebuie sa presupuna o alergare de cativa kilometri sau ridicarea unor greutati grele. Miscarea zilnica necesara nu este atat de complexa si intensa si ar trebui sa se potriveasca, intotdeauna, nivelului tau curent de ftness.
Fie ca alegi sa faci miscari usoare, sa incerci o noua activitate precum yoga, sau sa pedalezi acasa pe o bicicleta eliptica, poti obtine beneficii reale de pe urma cresterii chiar usoare a duratei si variatiei de miscari zilnice:
Intarirea muschilor
Muschii – peste 600 la numar! – reprezinta aproximativ 40% din greutatea ta corporala. Miscarea ajuta la dezvoltarea fortei muschilor, ceea ce iti imbunatateste si stabilitatea, echilibrul, si coordonarea. Nu uita ca si stretching-ul ajuta la mentinerea sanatatii musculare. Este recomandat dupa antrenamente pentru relaxarea musculara.
Cresterea densitatii oaselor
Miscarea te ajuta sa dezvolti, la propriu, oase mai puternice si mai dense. Antrenamentele cu greutati, mersul pe jos si alergatul, dar si yoga sunt benefice pentru sanatatea osoasa.
Sustinerea sanatatii articulatiilor
Yoga te poate ajuta sa dezvolti o conexiune mai puternica cu propriul corp, deoarece necesita atentie sporita asupra corpului in timpul miscarilor. Fiind mai constient/a de propriile miscari, iti va fi mai usor sa mentii o postura buna si sa te relaxezi. Flexibilitatea articulatiilor este sustinuta, la randul sau, de miscarile specifice yoga.
Mentinerea sanatatii inimii
Mersul pe jos, jogging-ul si pedalatul sustin buna functionare a inimii, ajutandu-te sa eviti boli specifice dar si atacurile de cord, ce pot fi fatale. Daca lucrezi de acasa sau tinzi sa stai mult timp jos, fa un efort sa folosesti un aparat fitness pentru acasa, zilnic, sau sa faci plimbari de minim 30 minute.
Mentinerea sanatatii plamanilor
Nu trebuie sa faci exercitii de o mare intensitate pentru a avea plamani sanatosi. Totodata, este bine sa incluzi in antrenamentale tale exercitii care sa iti creasca pulsul, fie ca faci antrenamente in circuit, pedalezi acasa, sau participi la un curs de fitness.
Sprijinirea bunei functionari a creierului
Pe masura ce imbatranim, experimentam un declin cognitiv. Severitatea acestuia variaza de la individ la individ, in functie de factori multipli, insa ceea ce stiinta stie cu siguranta este ca adultii in varsta care fac miscare de minim 3 ori pe saptamana experimenteaza un declin cognitiv mai putin sever.
Daca esti ocupat sau nu iti face placere sa faci miscare, este bine de retinut faptul ca nu trebuie sa introduci in programul tau antrenamente cu o durata mare. Orice tip de miscare conteaza, pe parcursul unei zile – 15 minute de yoga, combinat cu un drum pe jos, pana la magazin, si plimbatul cainelui timp de 30 de minute, spre exemplu, vor avea efecte pozitive asupra sanatatii tale!