Statele membre UE au ajuns la un acord, considerat istoric, cu Parlamentul European, în privința reglementării inteligenței artificiale, dar și a rețelelor sociale și a motoarelor de căutare. Legea va intra în vigoare din 2025.
Uniunea Europeană va deveni prima entitate politică ce va pune reguli și limite de dezvoltare inteligenței artificiale (AI) și, deși nu este obligatoriu, este posibil ca acestea să inspire și alte țări, precum SUA sau China, să facă la fel. Fundamentul acordului îl reprezintă un sistem de reguli aplicabil pe niveluri de risc, în care cel mai înalt nivel de reglementare se aplică sistemelor și instrumentelor AI care pot amenința sănătatea publică, siguranța și drepturile omului.
Legislația definește inteligența artificială ca fiind un software ce poate “pentru un anumit set de obiective, definite de om, să genereze rezultate precum conținut, predicții, recomandări sau decizii care influențează mediile cu care interacționează”. Aceste programe învață din cantități mari de date, precum texte și imagini, dar nu numai, pentru a genera conținut nou care pare a fi fost creat de un om.
Legislația va impune obligații pentru serviciile de inteligență artificială, inclusiv reguli de bază ce includ dezvăluirea datelor ce sunt folosite pentru antrenarea algoritmilor.
După ce Parlamentul European a aprobat textul reglementării, o echipă a acestuia, din care face parte și europarlamentarul român Dragoș Tudorache (partidul Reper, fost ministru de Interne în Guvernul Cioloș), a discutat timp de 37 de ore cu statele membre, pentru a ajunge la un text comun ce va fi aprobat de Consiliul European.
Târziu după miezul nopții de vineri spre sâmbătă, comisarul european Thierry Breton a anunțat că negociatorii au ajuns la un acord, pe care l-a numit istoric, ce va guverna, de asemenea, rețelele sociale și motoarele de căutare, acoperind activitatea unor giganți precum X, TikTok, Facebook sau Google.
Oficialii au oferit câteva detalii despre ce anume va intra în legislația care va intra în vigoare cel mai devreme în 2025. Au existat, de exemplu, negocieri prelungite cu privire la supravegherea bazată pe inteligență artificială, care ar putea fi folosită de poliție, de angajatori sau de hipermarketuri. Legislația va interzice utilizarea tehnologiilor biometrice și de supraveghere în timp real, inclusiv identificarea emoțiilor unei persoane, dar cu trei excepții – în cazul unei amenințări neașteptate cu un atac terorist, în situația căutării unor victime, precum și în urmărirea penală în cazul unor infracțiuni grave. Autorizarea folosirii AI în aceste cazuri se va face de către o “autoritate independentă” care va fi responsabilă și de protejarea împotriva unor eventuale abuzuri din partea poliției.
“Suntem primii din lume care au stabilit o reglementare reală pentru AI și pentru viitoarea lume digitală condusă de AI, ghidând dezvoltarea și evoluția acestei tehnologii într-o direcție centrată pe om”, a spus Dragoș Tudorache, citat de The Guardian. Anterior, politicianul român precizase că UE este hotărâtă să nu repete greșelile trecutului, când giganților tehnologiei, precum Facebook, li s-a permis să se extindă fără obligația de a reglementa conținutul de pe platformele lor, inclusiv interferența în alegeri, abuzurile, discursul instigator la ură sau protecția copiilor.
Stire preluata de pe BIZIDAY
Surse alternative: The Guardian, FT