Pierderea in greutate este un obiectiv foarte popular printre oameni de toate varstele. Prin urmare, exista o multime de metode prin care acest obiectiv poate fi atins. Unele metode sunt extreme si nesanatoase, altele promit rezultate care nu pot fi atinse (de exemplu, medicamente miraculoase care te ajuta sa pierzi 10 kg intr-o saptamana), iar altele pot functiona numai in anumite conditii, cu rabdare si intelegerea anumitor informatii esentiale.
Iata, in continuare, 4 metode populare de slabit si cum pot da ele gres:
1. Deficitul caloric
Astazi, una dintre cele mai populare metode de slabit este deficitul caloric, adica sa mananci mai putine calorii decat ai avea, in mod tipic, nevoie, pentru ca organismul tau sa isi ia energia si din depozitele de tesut adipos. Metoda functioneaza pentru multe persoane insa este important de retinut ca un adult are nevoie de un minim de calorii, zilnic, doar pentru ca organismul sau sa functioneze normal. In cazul femeilor, este vorba de 1600 pana la 2200 de calorii, iar in cazul barbatilor de 220o pana la 3000 de calorii, in functie de nivelul de activitate fizica.
Nu este sanatos sa consumi calorii sub aceasta limita si este bine sa retii ca nu toata lumea slabeste la fel pentru ca slabitul depinde si de sex, varsta, metabolism, diferite afectiuni etc. Este posibil sa fii sanatos si la o greutate mai mare atata timp cat ai o dieta echilibrata si faci minim 30 de minute de activitate fizica de intensitate medie – aerobic, jogging, pedalat pe o bicicleta eliptica etc – zilnic.
2. Numararea caloriilor
O calorie este o calorie, din punct de vedere termodinamic, indiferent daca vine dintr-o prajitura sau un fruct. Insa cand vine vorba de energie si sanatate, nu toate caloriile sunt egale. De exemplu, anumite studii au aratat ca o dieta mai saraca in carbohidrati si mai bogata in proteine conduce la o pierdere mai mare in greutate decat alte tipuri de diete. Prin urmare, va fi mai eficient sa urmaresti macronutrientii – proteinele, carbohidratii si grasimile – decat sa numeri caloriile.
3. Cantarirea frecventa
Daca faci sport frecvent este posibil ca compozitia corporala sa se schimbe (pierzi tesut adipos si iti dezvolti musculatura) si numarul de pe cantar sa nu se schimbe foarte mult.
In orice caz, cantarirea frecventa poate fi descurajanta pentru multi, iar aceasta descurajare se poate concretiza in mancat pe fond nervos, renuntarea la sport sau la dieta sanatoasa si alte obiceiuri nocive. Nu te lasa definit/a de numarul de kilograme. Daca te ingrijorezi vizavi de sanatatea ta, fa-ti un set de analize, schimba-ti dieta si fa putina miscare.
4. Un program foarte intens de exercitii fizice
Este grozav daca iti place sa faci sport insa excesul iti poate dauna, chiar daca vezi, initial, rezultate. Cateva dintre semnele supraantrenarii sunt: nervozitate, lipsa puterii de concentrare, insomnia, lipsa de energie. In plus, exercitiile fizice prea intense pot conduce la acumularea de kilograme pentru ca corpul tau va dori sa aiba rezerve de energie.