Ai grija la felul in care arati si vrei sa te mentii intr-o conditie fizica buna? Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa iti atingi mai usor obiectivele.
1. Pregateste-te
Pentru a fi sigur ca iti poti atinge obiectivele este bine sa te pregatesti foarte bine din punct de vedere psihic inainte de a porni pe acest drum. Impune-ti faptul ca vei reusi si ca nimic nu va putea sa iti stea in cale.
2. Combina
O idee buna este sa nu te axezi doar pe anumite tipuri de exercitii, ci sa combini mai multe stiluri, astfel incat sa obtii rezultate cat mai bune. De exemplu, poti sa faci exercitii cardio, fie pe banda de alergat, fie la bicicleta de fitness, dupa care sa continui cu exercitii clasice de culturism, precum tractiunile, indreptarile, etc.
3. Ajusteaza-ti obiectivele
Pe masura ce te apropii de tinta propusa, ajusteaza-ti obiectivele astfel incat sa progresezi pe cat de mult iti doresti. De asemenea, daca vezi ca obiectivele stabilite sunt prea greu de atins, mai coboara putin standardele, pentru a nu fi dezamagit si tentat sa renunti.
4. Nu uita de zilele de odihna
Oricat de motivat ai fi sa iti atingi obiectivele, nu e o idee buna sa mergi la antrenament zi de zi pentru ca te vei suprasolicita. In plus, organismul are nevoie de odihna pentru a se reface in urma efortului depus la sala si a-ti oferi rezultatele dorite.
5. Creste intensitatea
In momentele in care simti ca stagnezi poti creste intesitatea exercitiilor, poti adauga unele noi sau le poti executa pe cele vechi intr-o alta maniera. Important este sa depasesti faza de platou.
6. Consuma multe legume si fructe
Dieta joaca un rol important in atingerea obiectivelor pe care ti le-ai stabilit, asa ca nu o neglija. Ai grija sa mananci cat mai sanatos posibil si sa nu sari peste gustarea de fructe si legume. Indicat ar fi sa ocolesti fructele dulci si sa le consumi pe cele mai acre, cum ar fi fructele de padure, capsunile, corcodusele, etc. pentru ca au mai putin zahar si mai putine calorii.
7. Dormi suficient
Ideal ar fi sa dormi cel putin 8 ore pe noapte si sa mergi la culcare cel mai tarziu la ora 22.00. Evident, asta depinde de programul si ritmul fiecaruia, asa ca ajusteaza-ti programul in functie de nevoi.
8. Cauta un partener
Pentru a elimina riscul de a renunta la antrenamente din cauza plictiselii, rutinei, etc., ar fi bine sa iti cauti un partener care te poate motiva atunci cand e cazul.
9. Inregistreaza-ti progresele
Pentru a avea o evidenta a progresului inregistrat, noteaza-ti saptamanal numarul de kilograme pierdute, centimetrii adaugati la biceps, picioare, etc. In acest fel vei avea o viziune clara asupra parcursului tau si vei putea sa faci ajustarile necesare, daca este cazul.